Pszichoterápia

iiA pszichoterápia ismérvei között állnak azok a feltételek, amelyek keretet adnak e beavatkozás meghatározázának. A pszichoterápiás beavatkozás a terapeuta és a kliens együttműködésén alapszik. A beavatkozást megindokló tényezők között említhetjük az életproblémákat, viselkedészavarokat, és szenvedésállapotokat, melyek egyértelműen meghatározzák a beavatkozás célkitűzéseit: tünetek megszüntetése, jobb beilleszkedés, egészség helyreállítása, személyiség fejlesztése, érése, az önmegvalósítás pszichológiai feltételeinek biztosítása. A pszichoterápiás beavatkozás pszichológiai eszközökkel történik. Több típusú pszichoterápiát különböztethetünk meg egymástól az időtartam, a cél és az elméleti irányultság függvényében, azonban minden esetben a legfontosabb ismérv, hogy mindezek tudományos elméleteken, valamint empirikusan bizonyított technológiákon alapulnak. Csakis ez ad bizalmat a beavatkozás kivitelezéséhez, mivel a technológiák eredményességét és hatékonyságát tudományosan bizonyították.

Hogy mi is történik olyankor, amikor valaki felkeres egy pszichoterapeutát?

A felkeresés okának kiindulásával a célok kitűzése, és az ez irányba való dolgozása történik, különböző terápiás eszközökkel.

Az általam alkalmazott terápiás eszközök egyike a Kognitív- viselkedésmódosítás. Ez az irányultság az irracionális gondolatok valamint viselkedészavarok javítására fókuszál. E mellett az Elfogadás és Elköteleződés terápiája tartozik beavatkozási eszköztáramba, amely leginkább lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy elsajátítson olyan technikákat, melyekkel ő saját egyéni megéléseit módosítani tudja. Mindannyian szenvedünk. Azt, hogy ez mennyire befolyásol bennünket, az szabályozható. Ez a pszichoterápiás irányzat segíthet abban, hogy ezt hogyan tehetjük magunkévá. Mindezek mellett az úgynevezett Mindfulness, magyar nevén Jelenlét-en alapuló terápia ugyanakkor segítésget nyújthat, hogy gondolatainkat és érzelmeinket mi saját magunkban megfigyeljük, és egészen jelen lehessünk ezekben a pillanatokban, ezáltal teremtve meg a teret a változtatásra.

A pszichoterápiás beavatkozások eredményessége, és hatékonysága tudományosan bizonyított. A jó kivitelezés kulcseleme a jól képzett szakember, valamint a kliens hajlandósága. E kettő meglétével eredményes folyamatról beszélhetünk.